Psal se rok 2010, když v jednom z podzimních večerů zemřel pod koly vlaku hráč Rapidu a vůdce fanoušků Viktorie Plzeň Petr Žitník. Na jeho počest se každoročně pořádá turnaj přípravek v areálu plzeňského Rapidu. Memoriál Petra Žitníka tak letos napsal už své 14. pokračování, při kterém se ze dvaceti týmů radovali ze zisku zlatých medailí a poháru mladí hráči plzeňského Petřína.Turnaj, na který se sjelo v součtu většího turnaje starších přípravek a menšího mladších přípravek celkem 26 týmu, startoval v neděli v 9 hodin ráno a po celý den se odehrával na čtyřech hřištích. Pořadatelům se splnilo přání pěkného počasí a tak se turnaj odehrál bez přestávek před případným deštěm. Hlavního turnaje starších přípravek se účastnilo 20 týmů, které byly rozděleny do čtyř pětičlenných skupin viz foto v galerii i s výsledky.

Skupina A: Letná, Černice, Chrást, Chotíkov, Lhota

Skupina B: Druztová, Košutka, Smíchov, Bolevec, Prazdoj

Skupina C: Rapid, Senco, Petřín U11, Křimice, Dobřany

Skupina D: Slovan, Litice, Viktoria Plzeň WU11, Starý Plzenec, Touškov

Týmy se pak dle uhraných pozic v jednotlivých tabulkách základních skupin za získané body a skóre rozdělily do čtyř skupin o umístění viz foto v galerii i s výsledky.

1. – 5. místo: Petřín U11, Starý Plzenec, Košutka, Černice, Slovan

6. – 10. místo: Chotíkov, Druztová, Rapid, Křimice, Lhota

11. – 15. místo: Litice, Bolevec, Smíchov, Viktoria Plzeň WU11, Senco

16. – 20. místo: Chrást, Letná, Prazdroj, Dobřany, Touškov

Po tom, co se ve skupině o umístění utkal každým s každým, bylo o finálním umístění rozhodnuto. První místo si odvezli mladíci Petřína, mezi kterými byl i nejlepší střelec turnaje se 14 góly. Stříbrné medaile si odvezli hráči Černic a bronzové putovaly do Starého Plzence. Památka v podobě medailí sice zbyla jen na tři nejlepší, zápal a radost ze hry byla ale k vidění na všech hřištích, což bylo to hlavní. Konečné pořadí tedy znělo takto: 

1. Petřín, 2. Černice, 3. Starý Plzenec, 4. Košutka, 5. Slovan, 6. Rapid, 7. Křimice, 8. Druztová, 9. Chotíkov, 10. Lhota, 11. Senco, 12. Viktoria Plzeň WU11, 13. Litice, 14. Bolevec, 15. Smíchov, 16. Dobřany, 17. Letná, 18. Touškov, 19. Prazdroj, 20. Chrást

Paralelně se odehrál ne vedlejší hřišti i turnaj mladších přípravek, kde se utkala šestice týmů. Konkrétně šlo o mladší přípravku Košutky, Dobřan, Kdyně, Lhoty a Rapidu rozděleného na „světlé“ a „tmavé“. Po soubojích ve skupině, vyvrcholil druhý z turnajů semifinálovými a následně boji o medaile. Domácí Rapid bral nakonec první a třetí místo, druhé si odvezli zástupci Kdyně.  

Nejlepší hráč MP : Matěj Pavlíček (TJ Košutka)

Nejlepší střelec MP : David Sneidr (Rapid Plzeň)

Nejlepší brankař MP : Jan Písař

Nejmladší hráč turnaje : Nikola Kulhánková

Tomáš Holík
12 června, 2024